Cukrászsegéd

Kinek érdemes Cukrászsegéd oktatáson részt vennie?

Annak érdemes a Cukrászsegéd tanfolyamon részt vennie, aki szeretne, vagy aki munkájából kifolyólag a receptúra szerinti anyagokat szakszerűen kiválasztja, tárolja, előkészíti, az anyaghányadoknak megfelelően a szükséges nyersanyagokat kimér, a receptúrát értelmezi, cukrászati alapkészítményeket, félkész és késztermékeket készít, az eszközök, szerszámok, főző és sütőberendezések szakszerű használatával, a munkavédelmi előírásoknak megfelelően. A Cukrászsegéd továbbá a cukrászatban használt technológiákkal egyszerű töltelékeket, krémeket készít, a termékeket, ha szükséges tölti, egyszerű díszítési műveleteket alkalmaz, valamint az elkészített cukrászati termékeket tálalja, csomagolja, szállításra előkészíti
Munkáját a vendéglátásra vonatkozó HACCP, munkabiztonsági és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok, előírások alapján végzi.

Mi a célja a Cukrászsegéd oktatásnak?

A cukrászsegéd szakképzett cukrász mellett, annak irányításával végzi, segíti a termelői tevékenység munkafolyamatait. A szakember által betanított és a kellően elsajátított munkaműveleteket önállóan végzi.
A Cukrászsegéd tanfolyam célja a legáltalánosabb cukrászati eszközök alkalmazását megismertetése, és azok kellő gondossággal történő használatának begyakorlása. A cukrász szakmához kapcsolódó szerszámok vagy berendezések használatának, a gépek kezelésének szabályainak, felügyelet mellett használatának elsajátíttatása. A cukrászati anyagok, eszközök tárolásának, mozgatásának megismertetése. A tanfolyam célja továbbá, hogy a cukrászsegéd a cukrász irányításával részt tudjon venni a cukrászat előkészítő műveleteiben, gyümölcsöt válogatni, tisztítani és darabolni, hogy a cukrászkészítmények alapjául szolgáló receptek, anyaghányadok alapján, utasításra mérési műveleteket begyakorolja. Hogy a cukrászsegéd közreműködjön a tészták feldolgozási műveleteiben: tészta formázás, mérés, adagolás, nyújtás, kiszúrás. Hogy megtanulja a sütési műveleteket, az egyszerű díszítő műveleteket és hogy a cukrászsegéd elsajátítsa a díszítő elemek ráhelyezésének, kekszek, teasütemények bevonó anyagba mártásának, szóró anyagba forgatásának fogásait.
Mindemellett a tanfolyam a cukrászsegéd a munkavégzéshez szükséges munkavédelmi, balesetvédelmi előírásokat is megismeri a cukrászsegéd tanfolyam alatt.

Milyen munkakör(öke)t tölthet be egy Cukrászsegéd?

9225 Kézi csomagoló.
9224 Pultfeltöltő, árufeltöltő.
9236 Konyhai kisegítő, konyhalány.

Mennyi ideig tart a Cukrászsegéd képzés?

A képzés időtartama 600* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat.
Pályaalkalmassági vizsgálat.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.