Felvonó- és mozgólépcső ellenőr a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet előírásai szerint

Kiknek érdemes Felvonó- és mozgólépcső ellenőr képzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 146/2014. (V. 5.) Korm. rendelet előírásai szerint Felvonó- és mozgólépcső ellenőr képzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladataik közé tartozik a felvonók, felvonónak minősülő berendezések, mozgólépcsők és mozgójárdák tervezésének, dokumentumainak, telepítésének, szerelésének, üzemeltetésének, karbantartásának, javításának szakmai irányelveknek és jogszabályoknak való megfelelősségének elbírálása.

Mi a célja a Felvonó- és mozgólépcső ellenőr képzésnek?

A Felvonó- és mozgólépcső ellenőr képzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja a fenti berendezések telepítését, szerelését, karbantartását, javítását, biztonságtechnikai ellenőrzését elvégezni, általános mérésifeladatokat ellátni betartva a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi, valamint a szakmára vonatkozó egyéb előírásokat. Az ellenőr a szakmai képesítés birtokában megfelelő ismeretekkel fog rendelkezni felvonók, felvonónak minősülő berendezések, mozgólépcsők és mozgójárdák szerkezeti, mechanikus és elektromos részegységeivel, berendezéseivel kapcsolatos tevékenységek magas szintű ellátásához. Elvégzi majd a berendezések szerkezeti elemeinek, biztonsági berendezéseinek (zuhanásgátlók, vészleállítók, ajtózárak, stb.) ellenőrzését is.
Tevékenységének részét képezi majd továbbá a mindenkor érvényes jogszabályok és műszaki előírásokértelmezése és alkalmazása, valamint műszeres vizsgálatok elvégzése.

Mennyi ideig tart a Felvonó- és mozgólépcső ellenőr képzés?

A képzés hossza 96 óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

A jelentkezők alsó korhatára: betöltött 25. életév.
Egészségügyi alkalmassági.
Felsőfokú iskolai végzettség
Szakmai gyakorlat: 3 év szakmai (felvonó- vagy mozgólépcső-tervezési, vagy - szerelési, vagy - karbantartási) gyakorlat.

A képzés tanúsítása

A vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően, a képzéstől függetlenül szervezett vizsga, melyet a Hatóság által kijelölt szervezetek teljesíthetnek.

Igényelhető-e felnőttképzési hitel a képzéshez?

Nem.