Hulladékgyűjtő és -szállító

Kinek érdemes Hulladékgyűjtő És -Szállító oktatáson részt vennie?

Annak érdemes a Hulladékgyűjtő És -Szállító tanfolyamon részt vennie, aki szeretne, vagy aki munkájából kifolyólag megkülönbözteti a termelési és települési hulladékokat, gyakorolja a gyűjtési, szállítási folyamatokat és szakszerűen használja a szállítóeszközöket. Felismeri a hulladékfajtákat, alkalmazza a mintavételi eljárásokkal és az egyszerű fizikai mérési módszereket, értelmezi a hulladékjegyzéket. Azonosítja a hulladékok veszélyességi jellemzőit és helyesen alkalmazza a kezelésükre vonatkozó előírásokat, a kapcsolódó környezetvédelmi szabályokat. Helyesen alkalmazza a hulladéktárolás általános és helyi szabályait, folyamatait, a használt eszközöket és a biztonsági előírásokat. A Hulladékgyűjtő és -szállító továbbá a biztonságos üzemeltetés és karbantartás szabályai szerint használja a tevékenységéhez szükséges eszközöket. Alkalmazza a szakmai, munkavédelmi és tűzvédelmi, technológiai előírásokat. Elvégzi a munkájához kapcsolódó adminisztrációs feladatait. Hulladéktároló eszközöket szállít, ürít, rakodást végez a biztonsági előírások betartásával.

Mi a célja a Hulladékgyűjtő És -Szállító oktatásnak?

A Hulladékgyűjtő és -szállító tanfolyam elvégzésével a résztvevő képes lesz megkülönböztetni az egyes hulladékfajtákat, gyűjteni, szállítani a vegyes vagy az egyes, szelektíven gyűjtött hulladékokat. Képessé válik a gyűjtőhelyek, telephelyek berendezéseinek, eszközeinek üzemeltetési, karbantartási feladatainak ellátására. Képes lesz továbbá rakodási, anyagmozgatási feladatok elvégzésére, és ezekkel összefüggésben a képzés során szerzett ismeretei alapján be tudja tartani a környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi előírásokat.

Milyen munkakör(öke)t tölthet be egy Hulladékgyűjtő És -Szállító?

  • 8423 Köztisztasági, településtisztasági gép kezelője.
  • 9310 Kézi anyagmozgatás, rakodás, munkaterület tisztítása.
  • 9211 Szemétgyűjtő, utcaseprő.

Mennyi ideig tart a Hulladékgyűjtő És -Szállító oktatás?

A képzés időtartama 120* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.