Nyomástartó berendezés vizsgálója a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet, a 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet és a 2/2016. (I. 5.) NGM rendelet előírásai szerint

Kinek érdemes Nyomástartó berendezés vizsgálója képzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet, a 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet és a 2/2016. (I. 5.) NGM rendelet előírásai szerint Nyomástartó berendezés vizsgálója képzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladataik közé tartozik majd elvégezni a 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó nyomástartó edények, rendszerek, létesítmények vizsgálatát.

Mi a célja a Nyomástartó berendezés vizsgálója képzésnek?

A Nyomástartó berendezés vizsgálója képzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja a leendő munkaterületén elvégezni a 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó nyomástartó edények, rendszerek, létesítmények ellenőrzési tervének megfelelő üzemeltetési, szerkezeti és szilárdsági ellenőrzését (időszakos helyszíni ellenőrzését), soron kívüli ellenőrzését, tömörségi nyomáspróbáját és tömörség ellenőrzését, a tervező által előírt egyéb vagy helyettesítő vizsgálatokat, valamint az átalakítás során a beavatkozás utáni állapot megítéléséhez szükséges vizsgálatokat, csővezetékei, szerelvényei, tartozékai állapotának, illetve működőképességének ellenőrzését, a meg nem engedhető túlnyomás elleni védelem meglétének, alkalmasságának számítással történő ellenőrzését, az illetéktelen beavatkozás elleni védelem megfelelőségének vizsgálatát, vizsgálati módszereinek, technológiáinak meghatározását, jóváhagyását, vizsgálati eredményeinek rendszerezését, értékelését és dokumentálását, jegyzőkönyv vezetését.

Mennyi ideig tart a Nyomástartó berendezés vizsgálója képzés?

A képzés hossza 80 óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

A jelentkezők alsó korhatára: betöltött 25. életév.
Egészségügyi alkalmassági.
Felsőfokú iskolai végzettség
Szakmai gyakorlat: legalább 3 éves szakirányú műszaki szakmai tapasztalat, ezen belül legalább 1 éves, nyomástartó berendezés vizsgáló mellett megszerzett szakmai tapasztalat.

A képzés tanúsítása

A vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően, a képzéstől függetlenül szervezett vizsga, melyet a Hatóság által kijelölt szervezetek teljesíthetnek.

Igényelhető-e felnőttképzési hitel a képzéshez?

Nem.