Ruházati eladó

Kinek érdemes Ruházati eladó képzésen részt vennie?

Azoknak kell a Ruházati eladó tanfolyamon részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag az áruk jellemzőinek figyelembevételével mennyiségileg és minőségileg át kell venniük, szakszerűen kell tárolniuk az árut. Elő kell készíteniük a ruházati termékeket értékesítésre, szakszerűen kell hajtogatniuk, sodorniuk. El kell helyezniük az árun az árucímkéket, az áruvédelmi eszközöket, az aktuális fogyasztói árakat. Esztétikusan, az új trendek, szabályok figyelembevételével kell kihelyezniük a termékeket az eladótérben. Segíteniük kell a vevőt a megfelelő méret, szín és fazon kiválasztásában stílusának és az aktuális divatnak megfelelően. Tájékoztatniuk kell a termékekhez kapcsolódó használati, viselési, kezelési jellemzőkről, és a kapcsolódó szolgáltatásokról. Szakszerűen kell használniuk a pénztárgépet és a munkáját segítő analóg és digitális berendezéseket, eszközöket.

Mi a célja a Ruházati eladó képzésnek?

A Ruházati eladó képzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja a kereskedelmi egységben található ruházati cikkek szabályszerű, biztonságos kezelésére és értékesítésükkel kapcsolatos feladatok ellátását a munkavédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, biztonsági előírások mentén.
A Ruházati eladó képzésen részt vevők megtanulják továbbá elemezni az árukészletet és részt venni az árubeszerzési folyamatban, részt venni az áru mennyiségi és minőségi átvételében és az átvételhez kapcsolódó bizonylatok kitöltésében, tárolni és előkészíteni az értékesítésre a konfekció-, kötött-, fehérnemű és divatáru termékeket, kiegészítő termékeket, értékesítésre kihelyezni a termékeket az eladótéri tervek, szabályok, esztétika, új trendek figyelembevételével. Fenntartani az üzlet belső terének összhangját, külső kirakat és belső dekorációt készíteni/készíttetni az aktualitásnak megfelelően. Figyelemmel kísérni a készletnyilvántartást, használni a készletnyilvántartó programot, biztosítani a termékek árkijelzését, valamint a termékinformációk, áruvédelmi eszközök szakszerű kihelyezését, fogadni a vásárlót, felméri az igényeit, bemutatni az árut, segíteni a vásárlási döntésben, tájékoztatni az áru jellemzőiről és kezeléséről, javaslatot tenni a kereszteladásokra, kiegészítő szolgáltatásokra és a kiegészítők, ajándékkártya megvásárlására, online megrendelés esetén kezelni a vevői adatokat, rögzíti az adatbázisban, az online rendelt árukat összeállítani és előkészíteni kiszállításra.
ezen kívül a Ruházati képzésben résztvevők megtanulják kezelni a pénztárgépet, végrehajtani és rögzíteni a tranzakciókat, részt venni a leltározás folyamatában, a kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátásában, alkalmazni az áru-, és vagyonvédelmi előírásokat, fogadni, szakszerűen kezelni a fogyasztói reklamációkat, tájékoztatni a vevőket az őket megillető jogokról, kezelni a rendkívüli eseményeket, intézkedik baleseteknél, alkalmazni a környezetvédelmi és energiagazdálkodási előírásokat.

Mennyi ideig tart a Ruházati eladó képzés?

A képzés hossza 80* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Egészségügyi alkalmassági.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.