Szakácssegéd

Kinek érdemes Szakácssegéd oktatáson részt vennie?

Annak érdemes a Szakácssegéd tanfolyamon részt vennie, aki szeretne, vagy aki munkájából kifolyólag kiválasztja a zöldség, gyümölcs és húsféléket az előkészítéshez, kiválasztja a daraboláshoz szükséges eszközöket, kézi szerszámokat, továbbá egy adott ételhez a receptúrában szereplő megfelelő alapanyagokat. Kiméri az ételek receptúráiban szereplő mennyiségeket, előkészíti az ételek receptúráiban szereplő zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat a megfelelő mértékig és módon. A Szakácssegéd továbbá elvégzi az alapműveleteket, fűszerezést, ízesítést, alapleveket, rövid leveket, kivonatokat, pecsenyeleveket és alapkészítményeket készít. Megérti, értelmezi a felettesei (vezetőszakács, főszakács, élelmezésvezető, főszakács helyettes, élelmezésvezető helyettes) kéréseit, utasításait.
Munkáját a vendéglátásra vonatkozó munkabiztonsági és egészségvédelmi környezetvédelmi szabályok, előírások alapján végezi.

Mi a célja a Szakácssegéd oktatásnak?

A Szakácssegéd képzés célja, hogy a képzésben részt vevő alkalmassá váljon a meleg és hidegkonyhai munka során kiegészítő és segítő munka elvégzésére, a szakács munkájának segítésére, napi munkatevékenységének elvégzésére felettesei utasítása alapján, a vendéglátó termelés során használt alapanyagok és nyersanyagok tisztítására és előkészítésére, zöldségeket, gyümölcsöket tisztítására, pucolására, darabolására, szeletelésére és előkészítésére a főzéshez, sütéshez, a konyha tisztántartása, higiénia előírások betartására., munkájának és feladatainak nagy odafigyeléssel és pontosággal történő végzésére.

Milyen munkakör(öke)t tölthet be egy Szakácssegéd?

9236 Konyhai kisegítő.

Mennyi ideig tart a Szakácssegéd képzés?

A képzés időtartama 600* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat.
Pályaalkalmassági vizsgálat.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.