Tűzvédelmi előadó

Kinek érdemes Tűzvédelmi előadó képzésen részt vennie?

Azoknak, akik ki szeretnék váltani a magánvállalkozói igazolványt, valamint azoknak kell a 9/2015. (III.25.) BM rendelet értelmében Tűzvédelmi előadó tanfolyamon részt venniük, akik a tűzvédelmi előadó foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban vagy szolgáltatóként tűzvédelemmel kapcsolatos szakmai feladatokat látnak el azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, létesítményeknél, amelyekre a vonatkozó jogszabály legfeljebb középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személy foglalkoztatását, illetve megbízását írja elő.

Mi a célja a Tűzvédelmi előadó képzésnek?

A Tűzvédelmi képzésen részt vevő megtanulja a jogszabályban meghatározott, vagy annál alacsonyabb tűzveszélyességi szintű gazdálkodó szervek, létesítmények tűzvédelmével kapcsolatos szakfeladatok önálló ellátását. A létesítmény tűzvédelmi viszonyainak értékelését, tervezését, szabályozását, szervezését, vezetői döntések előkészítését, a végrehajtás ellenőrzését. Munkavállalóként, vagy szolgáltatóként képes lesz a gazdálkodó szervezet szakszerű tűzvédelmi igazgatási tevékenységének önálló végzésére.
A Tűzvédelmi képzésen részt vevő megtanulja továbbá elkészíteni a tűzvédelmi szabályzatot és tűzriadó tervet, továbbá tűzvédelmi szakmai dokumentációk elkészítésére, kapcsolatot tartani az érintett munkavállalókkal, külső szervezetekkel és a tűzvédelmi hatósággal, elemezni, értékelni a létesítmény tűzvédelmi helyzetét, tervezni a tűzvédelemmel kapcsolatos feladatokat és szükségleteket, tűzvédelmi oktatási tematikát készíteni, továbbá oktatási tevékenységet végezni, kiürítési és tűzoltási gyakorlatokat szervezni és értékelni, szervezni a tűzvédelmi szervezet munkáját, ellenőrzési tevékenységet végezni és koordinálni, vezetni a tűzvédelmi nyilvántartásokat és kezelni a kapcsolódó dokumentumokat, szakszerűen használni a tűzvédelmi berendezéseket, felszereléseket.

Mennyi ideig tart a Tűzvédelmi előadó képzés?

A Tűzvédelmi előadó tanfolyam 250* óra alatt végezhető el.

Mik a jelentkezés feltételei?

Érettségi bizonyítvány.
Egészségügyi alkalmassági.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.