Vészlétrák

Ha a vészlétrák állapota emberi életet veszélyeztet, akár büntetőjogi feljelentést is maga után vonhat! Hogy a létrák minden helyzetben használhatóak legyenek, a használatuk biztonságáért felelős üzemeltetőnek alapvető érdeke a vizsgálatok elvégzése.
A vészlétrák elhasználódott, nem megfelelő állapota ellenőrzés nélkül, kritikus helyzetben akár emberi életet is veszélyeztethet. Ilyen esetben az ellenőrzés elmulasztása akár büntetőjogi feljelentést is maga után vonhat. Természetesen nem csak ezért érdemes használatbavétel előtt, illetve rendszeresen, legkésőbb ötévente mindenképpen elvégeztetni.
A felülvizsgálat azért fontos, mert a vészlétrákat, a vészkijárati kilépőket és a vészhágcsókat általában hatósági ellenőrzések, gyakorlatok alkalmával, és esetenként veszélyhelyzetben használják, így időszakos biztonsági felülvizsgálat nélkül a hibájuk már csak akkor derülne ki, amikor már késő: nem tudják feladatukat ellátni. (Pl. hatósági ellenőrzés meghiúsítása, mentés ellehetetlenítése.)
A DEKRA munkabiztonsági szakmérnökei és ipari alpinistái gondosan átvizsgálják a vészlétrák, a vészkijárati kilépők és a vészhágcsók műszaki állapotát. Ennek során nem csak az MSZ 15670: 1989 szabványban leírt paramétereket ellenőrzik, de terheléses próbákat is végeznek, és feltárják a különböző konstrukciós hibákat.
A DEKRA szakemberei a biztonság elkötelezett hívei. Számukra nem lehet kérdés, hogy a dolgozók egészségvédelme alapvető, s hogy az emberi mulasztásból fakadó baleseteket és életveszélyes helyzeteket hatékonyan meg lehet előzni.
Ügyfeleink érdekeit a legmesszemenőbbekig szem előtt tartjuk. Maximális elkötelezettségünket a biztonság mellett mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy partnereink üzemeiben még soha sem történt olyan esemény, amely a vészlétrák kifogásolható műszaki állapotából fakadt volna.
A DEKRA tökéletes megoldás a dolgozók biztonságára, s tökéletes megoldás Önnek!
  MSZ 15670 – 1989 szabvány néhány részlete:
  „Fogalom meghatározások
  • 1.1 Vészlétra: veszélyhelyzetből való menekülésre szolgáló, az épületek, építmények vagy berendezések falához rögzített, általában függőleges helyzetű, egyágú létra.
  • 1.2 Vészkijárati kilépő: a vészkijáratot a vészlétrával összekötő, járófelülettel és korláttal ellátott szerkezet.
  • 1.3 Vészhágcsó: veszélyhelyzetből való menekülésre szolgáló, legfeljebb 3 méter szintkülönbség áthidalására alkalmas, olyan létrajellegű szerkezet, amelynél a fokok – egyenként – az épület, építmény vagy berendezés falába (tartószerkezetébe) vannak beépítve.”
  A létrákkal szemben támasztott néhány további fontos követelmény
  A vészlétra, a vészkijárati kilépő és a vészhágcsó acélelemeit korrózióvédelemmel kell ellátni.
  A vészlétra, a vészkijárati kilépő és a vészhágcsó villámvédelme feleljen meg a hatályos jogszabályi előírásoknak és szabványi követelményeknek.