Zaj- és rezgésvédelmi szakértői tevékenység

A zajmérés és a zaj- és rezgésvédelmi szakértői tevékenységet magába foglaló zajvizsgálat célja, hogy a környezeti zajra előírt határértékek teljesülését ellenőrizze. Az üzemi és szabadidős létesítményektől származó zaj terhelési határértékeit a zajtól védendő területeken a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1. számú melléklete írja le.
A lakossági panaszokat mindenképpen érdemes zaj- és rezgésvédelmi szakértői tevékenységgel megelőzni, mert ha a hatóság ellenőrzés keretében mérést végez, és az alapján kiderül, hogy a zajkibocsátás illetve -terhelés meghaladja a határértékeket, nemcsak bírságot szabhat ki, de rendkívül szűk (30 napos) intézkedési terv elkészítésére is kötelez. Ezzel szemben a DEKRA Vizsgálólaboratórium a zaj- és rezgésvédelmi szakértői tevékenység keretében már a tervezés szakaszában elősegíti, hogy a zajkibocsátás és -terhelés a létesítmény indulásakor a határértékeken belül maradjon, lakossági panasz esetén pedig a zajmérés mellett intézkedési tervet is készít.
Jó tudni, hogy a tervezés fázisában még lényegesen olcsóbb a határértékek betartására felkészülni, mint később a nem megfelelő tervezésből fakadó gondokat orvosolni. A jogszabályok által meghatározott normál értékeket (lásd. Jogszabálytárunkban a 27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet 1. számú mellékletét!) egyébként a környék összes létesítményének zajszintje együttvéve sem haladhatja meg. (Lásd Jogszabálytárunkban a 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet I. számú mellékletét!)
Tehát, akár a már meglévő létesítményét szeretné bővíteni, akár új létesítményt tervez, akár lakossági panasz alapján kényszerül zajcsökkentő intézkedésekre, azért hogy a létesítmény üzemelése során a zajszint mindenképpen a határértékeken belül maradjon vagy végre oda kerüljön, érdemes igénybe vennie a DEKRA Vizsgálólaboratórium zaj- és rezgésvédelmi szakértői tevékenységét.
Az akusztikai tervezés és a zajcsökkentést célzó intézkedési terv elkészítése mellett a DEKRA Vizsgálólaboratórium az engedélyeztetésben is a segítségére van: készséggel vállalja telepengedély zaj- és rezgésvédelmi tervfejezetének, valamint zajkibocsátási engedély iránti kérelem dokumentáció elkészítését.
A DEKRA tökéletes megoldás a lakosság biztonságára, s tökéletes megoldás Önnek!
JOGSZABÁLYI HÁTTÉR
Ha a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól szeretne informálódni, akkor kattintson ide!
284/2007. (X. 29.) Korm. rendelet a környezeti zaj és rezgés elleni védelem egyes szabályairól
Ha a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapítására kíváncsi, vagy ha környezeti zaj terhelési határértékeiről szeretne tájékozódni a zajtól védendő területeken, akkor kattintson ide !
27/2008. (XII. 3.) KvVM-EüM együttes rendelet a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról