Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó

Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó képzés

Kinek érdemes Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó képzésen részt vennie?

Azoknak érdemes az Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó képzésen részt venni, akik szeretnék megtanulni, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladataik közé tartozik önállóan és csoportmunkában is újonnan telepített tüzelőberendezések égéstermék-elvezető berendezéseinek és azok tartozékainak szakszerű - a vonatkozó szabványoknak megfelelően - beépítése. Illetve akik szeretnék megtanulni, hogyan kell a telepített égéstermék-elvezető fajtájának, típusának megfelelő égéstermék elvezető rendszert építeni, szerelni és javítani.
2021. szeptember elején lépett életbe ugyanis az innovációért és technológiáért felelős miniszter 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelete az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről, valamint egyes műszaki szabályozási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról.
A rendelet értelmében az újonnan telepített tüzelőberendezések égési-, hígításilevegőellátásának építése, szerelése, illetve a már meglévő égéstermékelvezetők, levegőellátó rendszerek átalakítása, javítása, valamint bontása a jelenleg megszerezhető végzettségek közül csak Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó végzettség birtokában végezhető (a korábbi kéményszerelő és tüzelőberendezés égéstermék-elvezető készítő végzettségek mellett)?

Mi a célja az Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó képzésnek?

Az Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó képzés célja, hogy a szakmai képzésben részt vevő megtanulja olvasni és értelmezi az építészeti- és épületgépészeti terveket, a kéményseprő-ipari tanúsítványokat, nyilatkozatokat, vázrajzot, tetőalaprajzot készíteni, értelmezni az égéstermék-elvezetők hő- és áramlástechnikai méretezését, anyagigényt, költségvetési kiírást összeállítani, szerződést, kivitelezői nyilatkozatot készíteni, adminisztratív tevékenységeit (árajánlat, nyilatkozatok készítése stb.) számítógép segítségével elvégezni, szövegszerkesztő, táblázatkezelő szoftvereket, levelező- és böngészőprogramokat, számítógépes perifériákat alapszinten használni munkaterületén a biztonságos munkavégzés feltételeit kialakítani, baleset esetén a sérült ellátásával és a további balesetveszély elhárításával kapcsolatban szakszerűen intézkedni, alkalmazni munkavégzése során az égéstermék-elvezetőkre vonatkozó hatályos és a korábban hatályban volt jogi- és műszaki szabályozásokat, szabványokat, égéstermék-elvezetőket, égési levegő ellátó rendszereket építeni, szerelni, karbantartani, bontani, szakszerűen használni a munkavégzéshez szükséges eszközöket, szerszámokat, műszereket, mérőeszközöket.

Mennyi ideig tart az Égéstermék-elvezető építő, szerelő, karbantartó képzés?

A képzés hossza 300 óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.