2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. Az egyik legfontosabb változás, hogy a képzések végén a résztvevők bizonyítvány már nem kapnak, helyette jogosítványt vehetnek a kezükbe.

Januártól minden emelőgép-kezelőnek gépkezelő jogosítvány szükséges

2022. jan. 24.
A hatósági vizsga új szabályait a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet határozza meg.
A korábbi OKJ-s szakmai vizsgákat megszüntették, most már csak a fenti rendelet alapján végezhetőek el a meghatározott gépcsoportokra szóló képzések és vizsgák. Így aki rendelet hatályba lépését követően vizsgázik, már nem fog szakképesítést tanúsító OKJ-s bizonyítványt kapni.
A munkavédelmi hatósági ellenőrzések miatt fontos információ, hogy az 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet módosította az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII. 4.) GM rendeletet is, azaz a korábban előírt államilag elismert szakképesítés (OKJ-s képesítés) helyett most a megfelelő gépcsoportra szóló gépkezelői jogosítvánnyal kell rendelkezni.
Fontos módosítás, hogy az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Melléklet I. Fejezet 5. alcím 5.1. pont harmadik francia bekezdésében a „kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében – ha azt maga vezeti – az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel” szövegrész helyébe a „kezeléséhez szükséges gépkezelői jogosítvánnyal” szöveg lép.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jövőben a helyváltoztatásra nem képes emelőgépek kezelőinek is jogosítványra lesz szüksége a gépek kezeléséhez.
Jelenleg a gépkezelő képzések két részre tagolhatóak. Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, összesen 32 óra elméleti + gépcsoporttól függően 2- 8 óra gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat.
Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek - könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel - ám eddig nem szerezték meg a jogosítványt, 2- 8 órás gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.
Az új rendelet legfontosabb előírása tehát, hogy 2022-től a képzések végén a résztvevők bizonyítványt nem, csak gépkezelői jogosítványt kapnak.