Méhész

Kinek érdemes Méhész képzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a Méhész képzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladata méhészet kialakítása és alapvető teendői (a telepítésre alkalmas hely kiválasztása, a méhcsaládok méhegészségügyi állapotának megítélése, a méhek szaporítása), s aki gazdaságosan és biztonságosan – a humánegészségügyi és méhegészségügyi előírások betartásával – szeretne méhanyákat nevelni és méhészeti termékeket készíteni.

Mi a célja a Méhész képzésnek?

A Méhész képzés célja, hogy a résztvevők megtanulják, hogyan kell a méhcsaládokat kezelni, kialakítani a telelő fészket, etetéssel biztosítani a telelő élelem mennyiségét. Elvégezni a méhek gyógykezelését. Megvédeni a lépkészletét a kártevőktől, biztosítani a méhek nyugodt telelését. Lépeket selejtezni, kiolvasztani a viasztartalmukat. Leülepíteni és letisztítani a viaszt, tárolni és műlépre cserélni. Új kereteket készíteni, ezeket behuzalozni, majd beműlépezni. Felújítani a kaptárait, méhészeti eszközeit. Serkenteni a méhcsaládjait, bővíteni a fészket, kiegyenlíteni a méheket, rajzást gátolni. Befogni és betelepíteni a rajokat. Felkészíteni a méhcsaládokat az aktuális hordásra, méhanyát korlátozni, megnyitni a méztereket. Virágzó növénykultúrát keresni, engedélyt kérni a méhek telepítésére, előkészíteni a terepet a kaptárak lepakolásához. Vándoroltatni méheit, ennek megtörténtét bejelenteni, elérhetőségét és a veszélyt jelző táblákat a vándorhelyen kifüggeszteni. Mézet, lépesmézet, viaszt termelni. Méhteleníteni a mézes kereteket, beszállítani, lefedelezni és kipörgetni a mézet, szűrni, pihentetés után letisztítani, majd tárolni. Kezelni a mézes fedelezést. Virágport termelni, összegyűjteni, megszárítani, megtisztítani és tárolni. Méhpempőt, méhmérget termelni, propoliszt gyűjtebi. Méhanyákat nevelni, pároztatni és anyásítani. Méhcsaládokat szaporítani. Feldolgozni a méhészeti termékeket.

Mennyi ideig tart a Méhész képzés?

A képzés hossza 240* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Egészségügyi alkalmassági.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.