Senkinek nincs több Nagydíjfutam a háta mögött

A DEKRA az FIA hivatalos safety car vezetőjének Bernd Mayländer-nek a partnere lesz.

2024. ápr. 24.
A Forma 1 történetében senkinek sincs több Nagydíjfutama, mint Bernd Mayländernek. Az 52 éves pilóta a 2000-es szezon óta szinte minden versenyen az FIA F1 safety car pilótájaként szolgált - sérülés miatt mindössze négy alkalommal hiányzott. Így összesen több, mint 450 nagydíjon lépett pályára, és közel 1000 biztonsági körön vezetett a Forma-1-ben. 2024-től a DEKRA lesz Bernd Mayländer hivatalos partnere.
A safety car feladata a motorsporteseményeken az, hogy veszélyes helyzetek esetén - például baleset után vagy különösen kedvezőtlen időjárási körülmények között - beavatkozzon a versenybe, és így biztosítsa az összes résztvevő biztonságát. Először 1973-ban alkalmazták a Forma-1-ben, ezért idén ünnepli 50. évfordulóját. Hivatalosan 1993 óta minden versenyen használják. Bernd Mayländer 2000 óta az FIA hivatalos F1-es biztonsági autós versenyzője; kezdetben saját túraautó-versenyzői karrierje mellett. Csak a DTM-ben több mint 80 alkalommal indult.
„Számunkra, versenyzők számára a biztonság kérdése nagyon fontos, minden kockázatvállalási hajlandóságunk ellenére. A safety car ezt képviseli, és büszke vagyok arra, hogy 25 éve részt veszek ebben” - mondta Bernd Mayländer. „A biztonság a DEKRA számára is elsődleges fontosságú, és ez már majdnem 100 éve így van. Ezek azok az értékek, amelyek összekötnek minket, és ezért nagyon örülök az új partnerségünknek. Így a jövő évtől kezdve szeretnék nagyban részt venni abban, hogy a DEKRA és a biztonság iránti elkötelezettsége még ismertebbé váljon.”
Az új megállapodás kezdetben három évre, 2026 végéig szól. „Nagy örömünkre szolgál, hogy mostantól Bernd Mayländer, egy igazi motorsport-legenda hivatalos partnere lehetünk” - mondta Guido Kutschera, a DEKRA Csoport Németország, Ausztria és Svájc üzleti tevékenységéért felelős ügyvezető alelnöke. „Ő testesíti meg a biztonság témáját a Forma-1-ben, ahogyan a DEKRA márka is a biztonságot képviseli a közlekedésben, a munkahelyen és otthon. A két partner tehát egyszerűen tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Meggyőződésünk, hogy az elkövetkező években együtt még tovább tudjuk majd vinni a biztonság témáját.”
Bernd Mayländer 1971-ben született Waiblingenben, és a Stuttgart melletti Schorndorfban, a Daimler városában nevelkedett, az 1980-as évek végén kezdett el gokartozni, majd a Formula Fordon keresztül a Porsche Carrera Kupába jutott. Itt 1994-ben ő lett a legfiatalabb összesített győztes; egy évvel később belépett a DTM-be. Mayländer ezután az FIA GT sportkocsik versenyein, valamint a híres Le Mans-i és Nürburgringi 24 órás versenyeken indult, ahol 2000-ben Uwe Alzen, Michael Bartels és Altfrid Heger társaságában győzött. A 2000-es évek elején Mayländer ismét a DTM-ben versenyzett, már párhuzamosan azzal, hogy a Forma-1-ben az FIA F1 safety car vezetőjeként tevékenykedett. 2019-ben új rekordot állított fel a nagydíjfutamok számát tekintve, amelyet azóta tovább bővített. Mayländer továbbra is a Rems-völgyi otthonában gyökerezik, ahol 2021-ben a borászkodásba is beszállt.