Az erdőgazdálkodás számos lehetőséget tartogat képzett fakitermelőknek!

2023. szept. 22.
A fakitermelés hozzájárul a gazdaság fejlődéséhez, az építőipar ellátásához és a fenntartható erdőgazdálkodáshoz. A képzett fakitermelők alapvető feladata a faanyagok kivágása és feldolgozása oly módon, hogy az erdők hosszú távon életképesek legyenek és a faanyagok minősége is garantált legyen. Az előállított faanyagokat több iparág használja, például az építőipar, a bútorgyártás, a papíripar és az energetikai szektor számára is nélkülözhetetlenek.

Stabil munkahelyek a fakitermelésben

A fakitermeléssel foglalkozó, képzett szakemberek stabil munkahelyekre számíthatnak hazánkban is. A DEKRA Akademie Fakitermelő képzése az alapoktól kezdve adja át a szakismereteket, előképzettségre nincs szükség, de alapfokú iskolai végzettségre, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálatra igen. A képzés során olyan műszaki és biológiai alapismereteket szerezhetnek a jelentkezők, amelyeket kiemelten fontos tudni az erdők védelme és a biodiverzitás fenntartása érdekében, valamint gyakorlati szinten megalapozza a biztonságos géphasználatot és munkavégzést.

Már tapasztalt fakitermelőként is van fejlődési lehetőség!

A fakitermelők fő feladata tehát a faanyagok előállítása, kivágása és feldolgozása erdőgazdálkodási területeken, azonban aki minimum egy éves szakmai tapasztalattal és az előírásnak megfelelő szakképesítéssel rendelkezik, van lehetősége lakott-területi fakitermelő szakképesítést is szerezni. A lakott-területi fakitermelő szakember rendelkezik azzal a plusz tudással, hogy hogyan csökkentheti minimálisra a munkafolyamtok során elfordulható környezeti és lakossági károkat, legyen szó magánházak területén végzett feladatokról, parkokban, köztereken vagy út-és építési területeken elvégzendő feladatokról, illetve átfogó ismeretekkel rendelkezhet arról, hogy hogyan őrizheti meg a városokban kialakított zöldparkok fenntarthatóságát hosszútávon.
Amennyiben szeretne fakitermelőként elhelyezkedni, jelentkezzen mielőbb következő Fakitermelő képzésünkre , illetve, ha rendelkezik szakmai tapasztalattal, képzésünk elvégzése után kamatoztassa tudását lakott területen is: DEKRA Akademie Lakott-területi fakitermelő .
(fotókredit: KRQ)