Gépkezelői jogosítvány

Gépkezelői jogosítvány megszerzésére felkészítő képzés és vizsga – az innovációért és technológiáért felelős miniszter 54/2021. (XI. 5.) ITM rendeletet által előírt közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képesítése megnevezésű szaktanfolyam és vizsga.

Kinek kell Gépkezelői jogosítvány megszerzésére felkészítő képzésen részt vennie?

2022-től megújult a gépkezelő képzések rendszere. A hatósági vizsga új szabályait a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet határozza meg. A korábbi OKJ-s szakmai vizsgák kivezetésre kerültek, most már csak a fenti rendelet alapján szerezhetők meg a meghatározott gépcsoportokra szóló képzések és vizsgák. Így aki rendelet hatályba lépését követően vizsgázik, már nem fog kapni szakképesítést tanúsító OKJ-s bizonyítványt.
A munkavédelmi hatósági ellenőrzések miatt fontos információ, hogy a 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet módosította az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII. 4.) GM rendeletet is, azaz a korábban előírt államilag elismert szakképesítés (OKJ-s képesítés) helyett most a megfelelő gépcsoportra szóló gépkezelői jogosítvánnyal kell rendelkezni.

Milyen gépekre szükséges a jogosítvány?

  • Földmunkagépek
  • Targoncák és szállítógépek
  • Emelő- és rakodógépek (kivéve targonca)
Fontos módosítás, hogy az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Melléklet I. Fejezet 5. alcím 5.1. pont harmadik francia bekezdésében a „kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében – ha azt maga vezeti – az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel” szövegrész helyébe a „kezeléséhez szükséges gépkezelői jogosítvánnyal” szöveg lép.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jövőben a helyváltoztatásra nem képes emelőgépek kezelőinek is jogosítványra lesz szüksége a gépek kezeléséhez.

A sikeres vizsgát követően milyen bizonyítvánnyal zárul a Gépkezelői jogosítvány megszerzésére felkészítő tanfolyam?

A gépkezelők vizsgáztatását és a gépkezelői jogosítvány kiadását a KAV végzi. A sikeres vizsgát követően a KAV jogosítványt állít ki.

Mennyi ideig tart a képzés?

Azok, akiknek ezen a területen még nincs képesítésük, összesen 24 óra elmélet + gépcsoporttól függően 2- 8 gyakorlati óra alatt szerezhetik meg jogosítványukat.
Akik már OKJ szakképesítéssel rendelkeznek - könnyű- vagy nehézgépkezelő, vagy azonos gépcsoportban építő és anyagmozgató gépkezelő végzettséggel - ám eddig nem szerezték meg a gépkezelői jogosítványt, gépcsoporttól függően 2-8 óra gyakorlati oktatás után tehetnek sikeres vizsgát.

Mik a jelentkezés feltételei?

Mivel az új rendszerben már nem OKJ szakképesítést szereznek a leendő gépkezelők, hanem jogosítványt, így a jogosítvány megszerzésére vonatkozó feltételek az irányadóak, azaz:
  • betöltött 18. életév vagy szakmunkás bizonyítvány,
  • előzetes orvosi és időszaki érvényes orvosi alkalmassági igazolás,
  • amennyiben bizonyítvánnyal rendelkezik OKJ-s bizonyítvány másolata (Könnyű- vagy Nehézgépkezelő, vagy Építő- és anyagmozgató gép kezelője szakképesítés a jogosítványt megszerezni kívánt gépcsoporthoz)
  • érvényes gépkezelői jogosítvány esetén a jogosítvány másolata.
További információért és irányárainkért érdeklődjön itt Képzési Központjaink egyikén!