Középfeszültségű kábelszerelő

Kinek érdemes Középfeszültségű kábelszerelő képzésen részt vennie?

Azoknak kell a Középfeszültségű kábelszerelő képzésen részt venniük, akik rendelkeznek az előírt szakmai előképzettséggel, és munkakörükben vagy megbízás alapján középfeszültségű kábelhálózat szerelésével, javításával, karbantartásával, azonosításával lesznek megbízva.

Mi a célja a Középfeszültségű kábelszerelő képzésnek?

A Középfeszültségű kábelszerelő képzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanuljon a vonatkozó szabványok, előírások, papír alapú és digitális dokumentációk alapján:
  • középfeszültségű kábelhálózatokat javítani, karbantartani,
  • új létesítésű középfeszültségű kábelhálózatokat szerelni,
  • kivitelezési dokumentációk és a vonatkozó szabvány előírások, valamint villamos célműszerek és kábellövő eszközök segítségével középfeszültségű kábeleket azonosítani.
A középfeszültségű kábelszerelő képzés elvégzés után a résztvevő képessé válik a kábelek meghibásodásait felismerni, ismereteket szerez a középfeszültségű kábelhibákat behatárolni képes korszerű műszerekről, eszközökről és módszerekről. Képes lesz a kábeleket szakszerűen megbontani és azokat zsugor és feltolható technológiák alkalmazásával egyenes és vegyes összekötő, valamint végelzáró szerelvény beépítésével villamos és mechanikai szempontból az eredetivel megegyező minőségben helyre állítani, és a középfeszültségű szerelvényt papír alapú szerelési bizonylat, vagy digitális marker segítségével megjelölve azonosíthatóvá tenni. A képzés elvégzése után a résztvevőnek alapvető ismeretei lesznek a kábelszerelést követő üzembevétel előtti villamos vizsgálati módszerekről és eszközökről.

Mennyi ideig tart a Középfeszültségű kábelszerelő képzés?

A képzés hossza 160* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Egészségügyi alkalmassági.
Szakmai előképzettség: bármely erősáramú szakmai végzettség és Kisfeszültségű kábelszerelő, vagy Kisfeszültségű speciális kábelszerelő szakképesítés.
Szakmai gyakorlat területe és időtartama: kis és/vagy középfeszültségű kábelek létesítésében vagy üzemeltetésében, vagy karbantartásában eltöltött 1 év gyakorlat.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.