Aranykalászos gazda képzés

2024. máj. 01.
Aranykalászos gazda képzés célja
A képzés alapvető célja, hogy a résztvevők elsajátítsák az általános mezőgazdasági szakismereteket.
Mezőgazdasági vállalkozás alapításához, földterület vásárlásához, sőt, örökléshez és mezőgazdasági gépek kezeléséhez is szükség lesz a végzettségre, amit gyakorlatorientált módon, viszonylag rövid idő alatt megszerezhetnek az érdeklődők.
Egyre népszerűbb a képzés
Az aranykalászos gazda képzés az egyéni munkavállalók és a vállalatok körében is egyre népszerűbb Magyarországon: a résztvevők gyakorlatorientált módon a lehető legösszetettebb tananyagot sajátíthatják el, ár-érték arányban kedvező anyagi ráfordítással.
„Az agrárium a hazai gazdaság stratégiai fontosságú eleme, az ágazat kibocsátása 2021-ben elérte a 3378 milliárd forintot és több mint 200 ezer embernek biztosít megélhetést. Ennek ellenére a szektorban több területen is folyamatosan komoly munkaerőhiány tapasztalható – ezt különféle képzésekkel és átképzésekkel lehet enyhíteni” – hangsúlyozta Tornyi Lajos, a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója.
A felnőttképző intézmény szervezésében indított aranykalászos gazda képzések résztvevőinek száma folyamatosan emelkedett, 2009 óta több mint 7 ezren szereztek bizonyítványt. A legfiatalabb résztvevő 18, a legidősebb 76 éves volt, így bátran állíthatjuk, hogy a szakma minden korosztály számára vonzó.
A földvásárlás, öröklés és pályázatok feltétele
E képzésforma a mezőgazdaság szinte teljes területét érinti az állattartástól a növénytermesztésen, kertészeti, géptani, agrárkereskedelmi ismereteken át egészen a vállalkozási és ügyviteli készségekig. A tanfolyam alapvető célja, hogy a résztvevők elsajátítsák az általános mezőgazdasági szakismereteket, ezáltal a mezőgazdasági munkák elvégzéséhez elengedhetetlen elméleti, fizikai és gyakorlati felkészültséggel, valamint a vállalkozói tevékenységhez szükséges alapismeretekkel is rendelkezzenek.
A felnőttképző vállalat tapasztalatai szerint a többség kérelmezi a földműves nyilvántartásba vételét a tanfolyam elvégzését követően, amivel majd földterületet tudnak vásárolni, illetve örökölni. Mindezek alapvető feltétele a mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettség megléte.
Fontos szempont ugyanakkor az is, hogy a magyar támogatási rendszer is úgy tudja pénzügyi forrásokkal segíteni a gazdálkodást indítókat, ha ők üzleti tervük mellett birtokában vannak a szakképzettségét igazoló végzettségnek, például az aranykalászos gazda bizonyítványnak is.
Mezőgazdasági gépkezelésre is jogosít az aranykalászos gazdaképzés
A mezőgazdasági termelés gépi felszereltsége alapvető fontosságúvá vált a hazai gazdálkodások hatékonysága szempontjából. Az aranykalászos gazda képzésen részt vevők egyszerre többféle gépkezelői jogosítványt is megszerezhetnek.
A bizonyítvány előnye, hogy mellé egy mezőgazdasági gépkezelő jogosítvány is igényelhető, amely alapján 37 kW teljesítményhatár feletti, a szántóföldön alkalmazható traktort, önjáró mezőgazdasági betakarítógép kezelését is lehetővé teszi a bizonyítvány tulajdonosának.
Mezőgazdasági tanfolyamok saját vállalkozást tervezőknek is
A mezőgazdaság sokak számára jelenthet új karrierutat, ezért a felnőttképző vállalat az aranykalászos gazdán kívül több, különféle agrárterületekhez kapcsolódó tanfolyamot kínál. Mindez persze nem csak a munkavállalók előtt lehetőség.
Számos olyan tanfolyam létezik a felnőttképzési piacon, amely lehetőséget biztosít olyan piacképes ismeretek elsajátítására, melyek birtokában akár a saját vállalkozásunkba is belevághatunk. A kertészkedés és a mezőgazdaság iránt érdeklődők számára több lehetőség is adott, gondoljunk akár a zöldség- és gyümölcstermesztés vagy a méhészet, vagy akár fakitermelő kurzusokra. Érdemes már most felkészülni a jövő évre.
Az aranykalászos gazda képzés szerepe 2024-ben
Az Új Közös Agrárpolitika (2023-2027) egy átalakuló támogatási és szabályozási rendszert hoz magával. A hagyományos gyakorlatok új köntöst kapnak, és 2024-től különösen fontos lesz a fiatalok szerepe a mezőgazdaságban, miközben a képzésnek egyre nagyobb jelentősége lesz.
  • A szakirányú képesítés megszerzése már nem csak plusz előnyt jelent sok támogatás esetén, hanem gyakran alapfeltétel is. A fiatal mezőgazdasági termelők (18-40 év) számára nyújtott kiegészítő támogatás mértéke emelkedett, de ehhez már szükség van szakirányú végzettségre, mind az igényelhető terület nagyságát, mind a hektáronkénti támogatási összeget tekintve (kb. 157€/ha, amelyet az igénylők száma befolyásol).
  • Ebben a ciklusban várható egy Fiatal Gazda pályázat, ahol szintén fontos szerepet kap majd a mezőgazdasági szakirányú végzettség.
  • Az 1 hektár összterületet meghaladó terület esetén szükséges a földműves nyilvántartásba vétel, amihez igazolható szakmai tapasztalat vagy szakirányú végzettség szükséges.
  • Az Aranykalászos gazdák sikeres vizsga esetén a vizsga helyszínén kapják meg a dokumentumokat, amelyek feltételei az ingyenes mezőgazdasági jogosítvány kiváltásához.
Jelentkezzen még ma Aranykalászos gazda képzésünkhöz, és induljon el előnnyel a mezőgazdasági pályán!