Böngészője elavult

A rendszer már nem támogatja az Internet Explorer böngészőt. A jobb böngészési élmény érdekében váltson másik böngészőre.

Élelmezésvezető

Kinek érdemes Élelmezésvezető képzésen részt vennie?

Annak érdemes Élelmezésvezető képzésen részt vennie, aki szeretne, vagy aki munkájából kifolyólag meg kell tanulja megszervezni és ellenőrzni az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony működésre. Elkészíteni az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit, nyersanyag-kiszabati ívet vezetni, és veszteségszámításokat végezni. Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervezni, összeállítani, szükség szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készíteni a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezetni, irányítani a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat ellátni, és információs rendszert működtetni. Munkatervet, takarítási rendet készíteni. HACCP rendszert üzemeltetni és ellenőrizni. Beszerzést irányítani és ellenőrizni. Készletgazdálkodást végezni, együttműködni a szakhatóságokkal és segíteni azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készíteni az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezni a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Megkülönböztetni a különböző diéták ételkészítési technikáit és alkalmazza azokat. Gondoskodni a dolgozók szakmai továbbképzéséről. Ösztönözni a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíteni az egészséges táplálkozást. Folyamatosan fejleszteni a szakmai tudását.

Mi a célja az Élelmezésvezető oktatásnak?

Az Élelmezésvezető oktatáson résztvevő megtanulja összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását, népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján, meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével, kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével, dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során , az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására, meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat, értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját, követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait, felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket, irányítani a napi élelmezési feladatokat, megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére, az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak), nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére, előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére, kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást, irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására, a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására, alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat, értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat, együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal, értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat, felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját, a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

Mennyi ideig tart az Élelmezésvezető oktatás?

A képzés időtartama 100* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Érettségi végzettség.

Egészségügyi alkalmassági.

Szakmai előképzettség:

  • 510132306 Szakács szaktechnikus
  • 510132302 Cukrász szaktechnikus
  • 510132308 Vendégtéri szaktechnikus
  • 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus
  • 52 7822 02 Vendéglátó technikus
  • 54 811 01 Vendéglátás-szervező
  • 52 811 01 Vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.

A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.

Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.

Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!

*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.