Élelmezésvezető

Kinek érdemes Élelmezésvezető képzésen részt vennie?

Annak érdemes Élelmezésvezető képzésen részt vennie, aki szeretne, vagy aki munkájából kifolyólag meg kell tanulja megszervezni és ellenőrzni az élelmezési üzem munkáját, törekedve a költséghatékony működésre. Elkészíteni az általános és a speciális táplálkozáshoz szükséges ételek kalkulációit, nyersanyag-kiszabati ívet vezetni, és veszteségszámításokat végezni. Dietetikus munkatársak bevonásával komplett napi, heti, havi étlapot és/vagy étrendet tervezni, összeállítani, szükség szerint személyre szabottan. Tápanyagszükséglet kalkulációt készíteni a különböző korcsoportokba tartozók, táplálkozásra érzékeny betegségben vagy allergiában szenvedők részére az ételallergia és táplálékintolerancia szigorú szabályainak betartása mellett. A táplálkozásnak, mint kiegészítő gyógymódnak ismerése és alkalmazása mellett gazdaságosan vezetni, irányítani a közétkeztetést ellátó üzemet. Adminisztrációs feladatokat ellátni, és információs rendszert működtetni. Munkatervet, takarítási rendet készíteni. HACCP rendszert üzemeltetni és ellenőrizni. Beszerzést irányítani és ellenőrizni. Készletgazdálkodást végezni, együttműködni a szakhatóságokkal és segíteni azok ellenőrző munkáját. Ellenőrzési tervet készíteni az érvényben lévő jogszabályok, előírások betartatásához. Megtervezni a napi étkeztetést a rendelkezésre álló tárgyi-, személyi- és anyagi feltételek szerint. Megkülönböztetni a különböző diéták ételkészítési technikáit és alkalmazza azokat. Gondoskodni a dolgozók szakmai továbbképzéséről. Ösztönözni a dolgozókat a szakmai fejlődésre. Népszerűsíteni az egészséges táplálkozást. Folyamatosan fejleszteni a szakmai tudását.

Mi a célja az Élelmezésvezető oktatásnak?

Az Élelmezésvezető oktatáson résztvevő megtanulja összetételük alapján megállapítani az élelmiszerek és ételek szervezetre gyakorolt hatását, népszerűsíteni az egészséges táplálkozást, a táplálkozási ajánlások alapján, meghatározni a különböző korcsoportok étrendjét a táplálkozási ajánlások, a tápanyagszükséglet, a szakmai szempontok és a hatályos jogszabályok figyelembe vételével, kiszámolni az ételek energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló jogszabályban meghatározott allergén összetevőket hagyományosan és tápanyag számítási szoftver segítségével, dönteni az élelmiszerek összetétele szerinti felhasználásáról a különböző korcsoportok ellátása során , az ellátottak egészségi és szociális helyzetének ismeretében a megfelelő élelmezés megvalósítására, meghatározni és alkalmazni a korszerű ételkészítési technológiákat, értelmezni a táplálkozásfüggő betegségek jellemzőit, és megelőzésének módját, követni és alkalmazni a dietetikus szakmai utasításait, felismerni és a jellegük szerint a diétára jellemző előírások alapján felhasználni vagy kikerülni az allergéneket tartalmazó élelmiszereket, irányítani a napi élelmezési feladatokat, megszervezni, irányítani és ellenőrizni az élelmezési ellátás tevékenységeit, figyelembe véve a helyi specialitásokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően elkészíteni az anyaghányad-nyilvántartó lapot meghatározni az élelmezési üzem működésének tárgyi, személyi feltételeit az élelmezési üzem gazdaságos üzemeltetéséhez szükséges gépek, berendezések használatára és azok működésének betanítására az áruforgalom és a termelés irányítására, ellenőrzésére, az élelmezési üzem gazdaságos működtetésére gazdasági számítások elvégzésére, (költségvetés, költségelszámolás, anyagkiszabás, térítési díjak), nyersanyag nyilvántartás vezetésére és ellenőrzésére, előírásoknak megfelelő dokumentáció hagyományos és elektronikus elvégzésére, kialakítani a tevékenységi körében végzett vagyontárgyak, alapanyagok, eszközök, berendezések megóvására irányuló tevékenységet, azokkal való anyagi elszámolást, irányítani a leltározást, probléma esetén annak hatékony és gyors kivizsgálására, a vonatkozó munka- és tűzvédelmi és higiénés szabályok betartására és betartatására, alkalmazni a dolgozók foglalkoztatására vonatkozó jogszabályokat, értelmezni a szervezeti egységre és működésre vonatkozó előírásokat, együttműködni munkatársaival, a dietetikussal és a diétás szakáccsal, értelmezni és alkalmazni az élelmiszer-biztonsági előírásokat, felkészülni a szakhatóságok ellenőrzésére, és segíteni azok munkáját, a kötelező továbbképzéseken elsajátított ismereteket alkalmazni

Mennyi ideig tart az Élelmezésvezető oktatás?

A képzés időtartama 100* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Érettségi végzettség.
Egészségügyi alkalmassági.
Szakmai előképzettség:
  • 510132306 Szakács szaktechnikus
  • 510132302 Cukrász szaktechnikus
  • 510132308 Vendégtéri szaktechnikus
  • 42 5 5129 169 0 28 Vendéglátó technikus
  • 52 7822 02 Vendéglátó technikus
  • 54 811 01 Vendéglátás-szervező
  • 52 811 01 Vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező-vendéglős
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.