Műanyag hegesztő

Kinek érdemes Műanyag hegesztő képzésen részt vennie?

Azoknak kell a Műanyag hegesztő tanfolyamon részt vennie, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag a hőre lágyuló műanyag szerkezetek létesítésénél alkalmazott hegesztett kötéseket kell kialakítaniuk, a csőrendszerek és csővezetéki elemek, műanyag lemezből készült műtárgyak, műanyag fóliák hegesztését kell előkészíteniük és azokat vizuálisan ellenőrizniük kell.

Mi a célja a Műanyag hegesztő képzésnek?

A műanyag hegesztő tanfolyam célja felkészíteni a szakmai képzésben résztvevőket a műanyag hegesztési feladatok ellátására. A képzés elvégzésével a képzésben részt vevő képessé válik helyszíni és előregyártási körülmények közötti tompa-, tokos-, nyereg-, forró gázas, extruziós és hevítőékes technológiával műanyag csövek, csőidomok, lemezek, fóliák és egyéb munkadarabok kötő -és javító hegesztésére. Képessé válik a műszaki dokumentáció (hegesztési utasítás, WPS lapok, varrattérkép) értelmezésével az eljárásnak megfelelő hegesztő gépek és eszközök önálló és szakszerű használatára, a különböző iparágakban (pl. épületgépészet, vegyipar, élelmiszeripar, járműipar) a műanyag hegesztési feladatok ellátására, az adott hegesztési mód elvárható hegesztési jóságfokával.
A Műanyag hegesztő tanfolyamon részt vevő megtanulja továbbá definiálni a műanyag fogalmát, a hőre lágyuló műanyagok anyagszerkezeti sajátosságait, főbb tulajdonságait, amely alapján képes lesz a hegesztés termikus folyamatának megértésére. A résztvevő a hegesztési dokumentáció alapján képes lesz önállóan megtervezni és betartani a hegesztésére vonatkozó munkautasításokat, képes lesz a különböző hegesztési eljárások összehasonlítására, ezek fontos jellemzőinek, lehetőségeinek, korlátjainak figyelembevételével. Képes a hegesztési eljáráshoz a gépek, eszközök, anyagok, idomok kiválasztására, a biztonságos munkakörnyezet előkészítésére. A Műanyag hegesztő képzésen részt vevő megtanulja továbbá a megfelelő eljárások kiválasztása során tudatosan ellenőrizni az eljáráshoz tartozó gépek, eszközök megfelelőségét, a hegesztendő munkadarab minőségét. A munkavédelmi előírásokat szem előtt tartva a résztvevő képes lesz a hegesztendő munkadarabok, csövek, idomok, lemezek, fóliák előkészítésére, méretre szabására, felület tisztítására.
Aki elvégzi a tanfolyamot, a munkatársaival együttműködve képes lesz a hevítőelemes (tompa, tokos, nyeregidom) kézi és gépi hegesztési technológia végrehajtására, a varratok ellenőrzésére, a hegesztési folyamat dokumentálására, a fűtőszálas (elektrofúziós tokos, nyeregidomos) hegesztési technológia végrehajtására a műveleti utasítások betartásával, a varratok ellenőrzésére, dokumentálásra, a hozaganyagos (forró gázas, extruziós) eljárással különböző iparágakban kötő- és javító hegesztés végrehajtására, felelősséget vállalva a technológiai előírásokban, utasításokban foglaltak pontos betartásáért.
A Műanyag hegesztő képzés után a résztvevő önállóan vagy munkatársaival együttműködve képes lesz hevítőékes eljárással lemezek, fóliák hegesztésére, a hegesztési folyamat dokumentálására. A résztvevő a képzés elvégzésével önállóan kezeli majd a hegesztő berendezéseket, értelmezi a digitális berendezések utasításait, képes a hegesztési paraméterek, hőmérséklet/idő/nyomás betartására, a hegesztési varrat ellenőrzésére szemrevételezéssel/nyomáspróbával, valamint a hegesztés dokumentálására, betartja a vonatkozó minőségbiztosítási, higiénés, munka-, tűz-, környezetvédelmi és biztonságtechnikai szabályokat.

Mennyi ideig tart a Műanyag hegesztő képzés?

A Műanyag hegesztő tanfolyam 160* óra alatt végezhető el.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Egészségügyi alkalmassági.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites.ikk.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.