Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzés a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint

Kiknek érdemes Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladataik közé tartozik a különböző ipari hőtechnikai rendszerek (ipari és mezőgazdasági szárítók, ipari kemencék, stb.) olaj- és gáztüzelő berendezéseinek szakszerű, zavartalan, gazdaságos és biztonságos üzemeltetése.

Mi a célja az Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzésnek?

Az Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja , hogyan kell biztosítani a berendezés tüzelőanyag ellátását, felkészíteni, indítani, üzemeltetni és leállítani a berendezést, felügyelni az üzemi paramétereket, a szakszerű ellátást, a biztonsági berendezéseket és az épületfelügyeleti rendszereket, dokumentálni az üzemvitelt. Az Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzés elvégzése után az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakember ipari hőtechnikai rendszerek: kazánok, ipari kemencék, szárítók, gőzfűtésű hőcserélők fűtőolajjal vagy gázzal fűtött tüzelő berendezéseit szakszerűen, gazdaságosan és biztonságosan üzemelteti. A rendelkezésére álló tárolókból biztosítja a berendezés tüzelőanyag ellátását, felkészíti, indítja, folyamatos üzemben tartja és leállítja a berendezést. Munkája során ellenőrzi az üzemi paramétereket, és a jogosultsági szintjének megfelelő mértékben végrehajtja a szükséges beavatkozást. Az üzemviteli dokumentációkat, üzemi naplót, anyag- és eszközvételezési tömböket és űrlapokat napra készen vezeti. Informatikai ismeretei alapján képes a folyamatirányított, automata rendszerek működtetésére, a digitális üzemeltetési naplózás végrehajtására. Ellátja a jogosultsági körébe tartozó épületfelügyeleti rendszerek, biztonsági berendezések ellenőrzését, a veszélyes anyagok, hulladékok, melléktermékek hatósági előírás szerinti kezelését.
Megjegyzés: Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakképesítés nem jogosít nyomástartó berendezés, nyomástartó edény kezelésére.

Mennyi ideig tart az Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzés?

A képzés hossza 8 óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

A továbbképzés szakterülete szerinti szakképesítés megléte.
A továbbképzésre jelentkezők felvételi követelményét a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet 2. mellékletében meghatározott képesítések, vagy más, a szakmai kompetenciák tekintetében azzal egyenértékű képesítések jelentik.
A továbbképzés 5 évenként kötelező.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek Tanúsítványt állítunk ki a továbbképzés elvégzése után.
Igényelhető-e felnőttképzési hitel a képzéshez?
Nem.