Erőművi kazángépész továbbképzés a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint

Kiknek érdemes Erőművi kazángépész továbbképzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint Erőművi kazángépész továbbképzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladataik közé tartozik az energetikai (erőművi) irányító központokon keresztül szükség szerint helyszíni beavatkozással elvégezni azon gépek, berendezések irányítását és felügyeletét, amelyek hő- vagy elektromos energia előállításához fosszilis tüzelőanyagokat és biomasszát égetnek el kazánberendezésekben.

Mi a célja az Erőművi kazángépész továbbképzésnek?

Az Erőművi kazángépész továbbképzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja jellemzően a 12-30 t/h tömegáram közötti 21 MW-os (vagy annál nagyobb) teljesítményű ipari kazánokat és segédberendezéseiket kezelni és felügyelni erőművi irányító központon keresztül. Az Erőművi kazángépész továbbképzés elvégzése után a szakember feladatai közé fog tartozni a fosszilis tüzelőanyagokkal vagy biomasszával működő erőművi kazánok, kiegészítő berendezéseik, valamint a kazánok által ellátott technológiai rendszerek, hőtechnikai berendezések hatékony, üzembiztos működtetése. Munkája során ellenőrizni és felügyelni fogja az üzemeltetési paramétereket, végrehajtja majd a szükséges beavatkozást. Vezeti majd az előírt üzemi dokumentumokat. Informatikai ismeretei alapján képes lesz a korszerű, folyamatirányított, automatizált tüzeléstechnikai rendszerek működtetésére, a digitális üzemeltetési naplózás végrehajtására. Ellátja majd a jogosultsági körébe tartozó gépek, berendezések, épületfelügyeleti és biztonsági rendszerek ellenőrzését, a veszélyes anyagok, hulladékok előírás szerinti kezelését. Közre fog működni a kazánok és berendezéseik hatósági ellenőrzésénél.

Mennyi ideig tart az Erőművi kazángépész továbbképzés?

A képzés hossza 8 óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

A továbbképzés szakterülete szerinti szakképesítés megléte.
A továbbképzésre jelentkezők felvételi követelményét a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet 2. mellékletében meghatározott képesítések, vagy más, a szakmai kompetenciák tekintetében azzal egyenértékű képesítések jelentik.
A továbbképzés 5 évenként kötelező.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek Tanúsítványt állítunk ki a továbbképzés elvégzése után.

Igényelhető-e felnőttképzési hitel a képzéshez?

Nem.