Üzletvezető

Kinek érdemes Üzletvezető képzésen részt vennie?

Azoknak, akik ki szeretnék váltani a magánvállalkozói igazolványt, valamint azoknak kell a 921/2010. (V. 14.) NFGM rendelet értelmében Üzletvezető tanfolyamon részt venniük, akik szeretnék, vagy akinek munkájából kifolyólag el kell látniuk a kereskedelmi egység szabályszerű működtetésével kapcsolatos feladatokat és vezetői tevékenységet. Irányítaniuk, szervezniük és ellenőrizniük kell a kereskedelmi egységet. Biztosítaniuk kell a zavartalan működéshez elengedhetetlen személyi és tárgyi feltételeket. Gondoskodniuk kell a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználásáról. Meg kell szervezniük és le kell bonyolítania a beszerzési tevékenységet, a raktározást, nyilvántartja és gazdálkodik a készletekkel. Biztosítaniuk kell a kereskedelmi egységben az áru- és vagyonvédelmet. Meg kell szervezniük és le kell bonyolítaniuk az értékesítést. Részt kell venniük az eladási árak meghatározó stratégiai és taktikai döntéseiben. Alkalmazniuk kell a vállalkozásokra jellemző marketing eszközöket. Ellenőrizniük kell a számlákat, és az azokon szereplő tételek kiegyenlítését. Banki tranzakciókat kell végezniük, a jogszabályban előírtaknak megfelelően kell kezelniük a házipénztárt. Be kell tartaniuk a fogyasztói érdekvédelem szabályait. Az előírások szerint kell kezelniük a vásárlói panaszokat.

Mi a célja az Üzletvezető képzésnek?

Az üzletvezető tanfolyam célja felkészíteni a szakmai képzésben résztvevőket arra, hogy képesek legyenek a kereskedelmi egység szabályszerű működtetésével kapcsolatos feladatokat és vezetői tevékenységet ellátni. Irányítani, szervezni és ellenőrizni a kereskedelmi egységet az áruforgalom minden szakaszában.
Az üzletvezető tanfolyamon résztvevők megtanulják továbbá, hogyan kell kereskedelmi egységet nyitni és azt szakszerűen működtetni, irányítani, szervezni, ellenőrizni a kereskedelmi egység tevékenységeit, delegálni a feladatokat és ellenőrizni azok megvalósítását, önálló döntéseket hozni, önellenőrzést végezni és a hibákat önállóan javítani, az erőforrások hatékony felhasználásáról gondoskodni, meghatározni a létszám- és bérgazdálkodási, költségelemzési mutatókat, az adózási előírásoknak megfelelően eljárni, a bevételi és költségek oldal figyelembevételével a profit maximalizálásra törekedni, felelős döntéseket hozni a pénzügyi kockázatok csökkentése érdekében, kiszámolni és elemezni az áruforgalmi tevékenységet meghatározó mutatókat és képes következtetéseket levonni a gazdálkodására vonatkozóan, alkalmazni a kereskedelemre jellemző marketing eszközöket, ellátni a munkáltatói feladatokat, végrehajtani a munkaerő felvételi, megtartási és elbocsátási folyamatokhoz tartozó feladatokat, munkaerő toborzást végezni, a felvételi elbeszélgetést módszereit alkalmazni. Megtanulják továbbá a megfelelő módon ösztönözni a munkatársakat, alkalmazni az ellenőrzés és teljesítményértékelés módszereit, üzleti tárgyalásokat, megbeszéléseket szervezni és lebonyolítani, alkalmazni az üzleti élet protokoll és általános viselkedéskultúra szabályait, az áru átvételekor ellenőrizni a számlát, kiegyenlíteni az áru/göngyöleg/berendezés/eszköz ellenértékét, megszervezni és lebonyolítani a készletezést, irányítani a beosztottjait az árukészlet kezelésével kapcsolatos munkafolyamatok elvégzésében, felelősséget vállalni a saját és beosztottjai munkájáért, önállóan meghatározni a fogyasztói árat, önállóan kialakítani és fenntartani a vásárlói szükségleteknek megfelelően az üzlet belső terét és polcképét, biztosítani a termékek árkijelzettségét, a termék információk szakszerű kihelyezését és aktualizálását, megszervezni és ellenőrzi az értékesítés lebonyolítását, felvilágosítást adni a különböző fizetési módokról az érdeklődő vevők számára, irányítani és ellenőrizni a leltározást, visszáru, göngyölegkezelés és a kapcsolódó adminisztrációs feladatok ellátását, a hagyományos és/vagy új digitális technológiák bevezetéséről dönteni, kezelni a szakterületének megfelelő gépeket, berendezéseket, eszközöket, megszervezni a kereskedelmi egységben található berendezések és eszközök karbantartását, fejlesztését, kiválasztani, hogy mely áru- és vagyonvédelmet szolgáló eszközöket, megoldásokat alkalmazzák az üzletben, használatukra betanítani az eladókat, a higiéniai, egészségügyi előírások betartásáról az áruforgalmi tevékenység minden szakaszában gondoskodni, megszervezni a munka és tűzvédelmi oktatást, képes kezelni a rendkívüli eseményeket, ha bekövetkeznek, alkalmazni és betartatni a környezetvédelmi és energiagazdálkodási előírásokat valamint tájékoztatni a fogyasztókat az őket megillető jogokról, kezelni a fogyasztói panaszokat.

Mennyi ideig tart az Üzletvezető képzés?

Az Üzletvezető tanfolyam 140* óra alatt végezhető el.

Mik a jelentkezés feltételei?

Középfokú végzettség.
Egészségügyi alkalmassági.
Szakmai előképzettség:
  • 4 0416 13 02 Kereskedelmi értékesítő , 04163 Barkács áruházi eladó, 04163 Bútorbolti eladó, 04163 Drogerista, 04163 Élelmiszer-eladó, 04163 Játékbolti eladó, 04163 Műszaki eladó, 04163 Ruházati eladó, 04163 Vegyi áru eladó, 02144 Virágkötő és virágkereskedő, 5 0416 13 03 Kereskedő és webáruházi technikus, 34 341 01 Eladó szakképesítés, 35 341 02 Gyógynövény eladó szakképesítés, 31 341 05 Élelmiszer-, vegyiáru eladó részszakképesítés, 31 341 03 Műszakicikk – eladó részszakképesítés, 31 215 01 Virágbolti eladó részszakképesítés, 31 541 01 Bolti hentes részszakképesítés, 54 341 01 Kereskedő, 54 810 01 Fotográfus és fotótermék-kereskedő, 52 726 01 Gyógyászati segédeszköz-forgalmazó.
Szakmai gyakorlat:
  • Kereskedelem, minimum 1 év.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.