Gáz- és hőtermelő berendezés- szerelő továbbképzés a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint

Kiknek érdemes Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő továbbképzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő továbbképzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladataik közé tartozik a gáz, és olajfogyasztó berendezések, valamint az ún. megújuló energiát felhasználó hőtermelő berendezések komplex beszerelése, beüzemelése, egy rendszeren belül történő üzemeltetése.

Mi a célja a Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő továbbképzésnek?

A Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő továbbképzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja a gáz, és olajtüzelő berendezések, valamint az ún. megújuló energiaforrást hasznosító hőtermelő berendezések komplett szerelését, beüzemelését, egy rendszeren belül történő üzemeltetését, karbantartását. Elvégezni a villamos oldali bekötéseket, egyenpotenciálra hozatalt, ellenőrizni a létesítési körülmények során a légellátást és amennyiben a hőtermelőberendezés üzemelése közben keletkezik füstgáz, annak elvezetésének módját, szakszerű kivitelezését. Kitölteni, kezelni az egyes kivitelezési, üzembe helyezési dokumentumokat, lefolytatni a hőtermelő berendezések átadási átvételi eljárásait. A Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő továbbképzésen részt vevő továbbá képes lesz ellenőrizni az egyes szerelvények, eszközök, berendezések műszaki állapotát, elvégezni a szükséges karbantartási, javítási feladatokat. Betartani és betartatatni a munkavédelmi, érintésvédelmi és biztonságtechnikai előírásokat a szerelés során. Elvégezni a hőtermelő berendezések próbaüzemeltetését, az esetlegesen felmerülő hibákat javítani. Elvégezni a hidraulikai beszabályozási és vezérléstechnikai bekötési és beállítási feladatokat. Kapcsolatot tartani a megrendelővel, javaslatot tenni az energiahatékonyságot és gazdaságot szem előtt tartva a technológiai megoldásokra. A speciális szakmai készségeken túl kiemelt szerep jut a társas és kommunikációs készségek fejlesztésének.

Mennyi ideig tart a Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő továbbképzés?

A képzés hossza 8 óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

A továbbképzés szakterülete szerinti szakképesítés megléte.
A továbbképzésre jelentkezők felvételi követelményét a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet 2. mellékletében meghatározott képesítések, vagy más, a szakmai kompetenciák tekintetében azzal egyenértékű képesítések jelentik.
A továbbképzés 5 évenként kötelező.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek Tanúsítványt állítunk ki a továbbképzés elvégzése után.

Igényelhető-e felnőttképzési hitel a képzéshez?

Nem.