Nyomástartó berendezés kezelője a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet, a 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet és a 2/2016. (I. 5.) NGM rendelet előírásai szerint

Kiknek érdemes Nyomástartó berendezés kezelője képzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet, a 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet és a 2/2016. (I. 5.) NGM rendelet előírásai szerint Nyomástartó berendezés kezelője képzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek munkájukból kifolyólag feladataik közé tartozik a 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet hatálya alá tartozó, legfeljebb II. kategóriába sorolt nyomástartó edények és az egyszerű nyomástartó edények kezelése (töltettől, nyomástól függetlenül).

Mi a célja a Nyomástartó berendezés kezelője képzésnek?

A Nyomástartó berendezés kezelője képzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja előkészíteni a technológiai előírások szerinti gyártási munkafolyamatot, beállítani, beállíttatni a technológiai utasításban előírt paramétereket, kezelni a számítógépes programokat, a technológiai előírás szerint a termelésben tevékenyen részt venni, a technológiai előírások szerint szállítani és tárolni a felhasznált és legyártott anyagokat, félkész- és késztermékeket, vészhelyzetben intézkedni a felügyelete alá tartozó termelő rendszer vagy gépek biztonságos leállításáról, és a szükséges intézkedések megtételéről, dokumentálni és ellenőrizni a berendezések biztonságos működését.

Mennyi ideig tart a Nyomástartó berendezés kezelője képzés?

A képzés hossza 80* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

A jelentkezők alsó korhatára: betöltött 18. életév.
Egészségügyi alkalmassági.
Alapfokú iskolai végzettség.
Szakirányú szakmai képzettség.
Szakmai gyakorlat: legalább 3 hónapos igazolt szakmai tapasztalat nyomástartó berendezést kezelőszakember mellett. (Példák szakirányú szakmai képzettségre: hegesztő, lakatos, forgácsoló, műszerész, villanyszerelő; speciális képzettségek, pl. tűzoltó).

A képzés tanúsítása

A vonatkozó jogszabályokban foglaltaknak megfelelően, a képzéstől függetlenül szervezett vizsga, melyet a Hatóság által kijelölt szervezetek teljesíthetnek.

Igényelhető-e felnőttképzési hitel a képzéshez?

Nem.