Kazánkezelő (2-12 t/h között), Kazángépész (12 t/h felett) továbbképzés a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint

Kiknek érdemes Kazánkezelő (2-12 t/h között), kazángépész (12 t/h felett) továbbképzésen részt vennie?

Azoknak érdemes a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet előírásai szerint Kazánkezelő (2-12 t/h között), kazángépész (12 t/h felett) továbbképzésen részt venniük, akik szeretnének, vagy akiknek szükségük van a szakterületnek megfelelő képzésben és a szakmai tapasztalatszerzés során megszerzett kompetenciák fejlesztésére a szakmai követelményekben bekövetkezett változások függvényében, a szakmai követelmények változásához való igazodás képességének fejlesztése érdekében.

Mi a célja a Kazánkezelő (2-12 t/h között), kazángépész (12 t/h felett) továbbképzésnek?

A kazánkezelő (2-12 t/h között) továbbképzés célja, hogy a képzésben részt vevő megtanulja elvégezni a 2-12 t/h közötti tömegáramú kazán felkészítését az üzemeltetésre, a kazán és segédberendezéseinek, a kazánt kiszolgáló rendszerek, illetve a kazán által ellátott technológiai berendezések hatékony, üzembiztos, igény szerinti működtetését. Felügyelni az üzemeltetési paramétereket, a biztonsági berendezéseket, az épületfelügyeleti rendszereket, dokumentálni az üzemmenetet. A kazánkezelő szakember a Kazánkezelő (2-12 t/h között) továbbképzés elvégzése után a legfeljebb 12 t/h tömegáramú, 7200 kW teljesítményt meg nem haladó ipari kazánokat és segédberendezéseiket kezeli és felügyeli. Feladata lesz a kazán felkészítése, indítása, folyamatos üzemeltetése, illetve a kazán által ellátott technológiai berendezések hatékony, üzembiztos, igény szerinti működtetése. Munkája során ellenőrzi az üzemeltetési paramétereket. Jogosultsági szintjének megfelelő mértékben végrehajtja a szükséges beavatkozást. Vezeti az előírt üzemi dokumentumokat. Informatikai ismeretei alapján képes az automatizált kazánrendszerek működtetésére, a digitális üzemeltetési naplózás végrehajtására. Ellátja a jogosultsági körébe tartozó épületfelügyeleti rendszerek, biztonsági berendezések ellenőrzését, a veszélyes anyagok, hulladékok, melléktermékek hatósági előírás szerinti kezelését.
A kazángépész (12t/h felett) továbbképzés elvégzése után a tanfolyamon részt vevő a munkaterületén elvégzi majd a 12 t/h-nál nagyobb gőzteljesítményű kazán felkészítése az üzemeltetésre, a kazánnak és segédberendezéseinek, a kazánt ellátó technológiai rendszerek, illetve a kiszolgált hőtechnikai berendezések hatékony, üzembiztos, igény szerinti működtetése. Felügyeli az üzemeltetési paramétereket, a biztonsági berendezéseket, az épületfelügyeleti rendszereket, dokumentálja az üzemmenetet. A kazángépész szakember a 12 t/h tömegáram feletti és 7200 kW-ot meghaladó (jellemzően 21 MW-os vagy annál nagyobb) teljesítményű ipari kazánokat és segédberendezéseiket kezeli és felügyeli. Feladata a kazán és a kazánt ellátó technológiai rendszerek felkészítése, indítása, folyamatos üzemeltetése, illetve a kazán által ellátott technológiai rendszerek, hőtechnikai berendezések hatékony, üzembiztos, igény szerinti működtetése. Munkája során ellenőrzi és felügyeli az üzemeltetési paramétereket. Jogosultsági szintjének megfelelő mértékben végrehajtja a szükséges beavatkozást. Vezeti az előírt üzemi dokumentumokat. Informatikai ismeretei alapján képes a korszerű, folyamatirányított, automatizált tüzeléstechnikai rendszerek működtetésére, a digitális üzemeltetési naplózás végrehajtására. Ellátja a jogosultsági körébe tartozó épületfelügyeleti rendszerek, biztonsági berendezések ellenőrzését, a veszélyes anyagok, hulladékok, melléktermékek hatósági előírás szerinti kezelését.

Mennyi ideig tart a Kazánkezelő (2-12 t/h között), kazángépész (12 t/h felett) továbbképzés?

A képzés hossza 8 óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

A továbbképzés szakterülete szerinti szakképesítés megléte.
A továbbképzésre jelentkezők felvételi követelményét a 16/2018. (IX. 11.) ITM rendelet 2. mellékletében meghatározott képesítések, vagy más, a szakmai kompetenciák tekintetében azzal egyenértékű képesítések jelentik.
A továbbképzés 5 évenként kötelező.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek Tanúsítványt állítunk ki a továbbképzés elvégzése után.

Igényelhető-e felnőttképzési hitel a képzéshez?

Nem.