Pénztáros

Kinek érdemes Pénztáros oktatáson részt vennie?

Annak érdemes a Pénztáros tanfolyamon részt vennie, aki szeretné megtanulni, hogyan kell szakszerűen végrehajtani a pénztár nyitását és zárását, igény esetén kicserélni a pénztárszalagot, a festékkazettát vagy a festékszalagot. Kezelni a pénztárgépet, rögzíteni a tranzakciókat. Sztornózni a tévesen blokkolt tételeket. Elszámolni az áru ellenértékét, lebonyolítani a készpénzforgalmat, kezelni a készpénzkímélő fizetési módokat. A Pénztáros tanfolyamin részt vevők megtanulják továbbá szakszerűen lemérni az áru súlyát, rögzíteni a %-os engedményeket. Nyugtát adni, számlát kiállítani, kitölteni a szigorú számadású bizonylatokat., alkalmazni az áru-és vagyonvédelmi előírásokat, valamint vevőhöz igazított módon alkalmazni a megtanult kommunikációs technikákat. A munkaterületet tisztán és rendben tartani.

Mi a célja a Pénztáros oktatásnak?

A Pénztáros képzés célja, hogy a képzésben részt vevő a képzés befejezését követően, alkalmassá, képessé váljon különböző kereskedelmi egységekben elszámolni a vásárlás ellenértékét, korszerű pénztárgépeket, áruvédelmi eszközöket, digitális mérleget és egyéb berendezéseket kezelni, készpénzes fizetésnél átvenni a készpénzt, ellenőrizni az összeget, visszaadni belőle, a pénz váltásával kapcsolatos teendőket elvégezni, hitelkártyával való fizetésnél ellenőrizni a hitelkártyát, kezelni a pénztári számítógépes terminált, nyugtát készíteni, számlát kiállítani, udvarias kommunikációra, segítséget nyújtani, az áru- és vagyonvédelem biztosítása, a szigorú számadási előírások alkalmazása a pénzkezelés során, a pénztárban levő pénzkészlet ellenőrzése, pénztárjelentés készítése, a bevétel elszámolása.

Milyen munkakör(öke)t tölthet be egy Pénztáros?

5117 Bolti pénztáros, jegypénztáros.

Mennyi ideig tart a Pénztáros képzés?

A képzés időtartama 300* óra.

Mik a jelentkezés feltételei?

Alapfokú iskolai végzettség.
Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat.

A képzés tanúsítása

A résztvevőknek a képzés végén belső vizsgát kell tennie, majd teljesítménye alapján Tanúsítványt állítunk ki részére.

A szakmai/képesítő vizsga

A vizsgáztatás a képzőtől függetlenül szervezett, Akkreditált Vizsgaközpontban történik. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés feltétele a képző által kiállított tanúsítvány, a szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezés csak ennek birtokában lehetséges. A szakmai/képesítő vizsgára való jelentkezést a résztvevő önállóan, az Akkreditált vizsgaközpontoknál végzi.
A szakmai/képesítő vizsga részletes leírása: a https://szakkepesites​.ikk​.hu/ oldalon található és a Képzési és kimeneti követelmények/Programkövetelmények alapján zajlik.
Sikeres teljesítés esetén, részszakma megszerzéséről szakmai bizonyítványt, vagy a szakmai képzéshez kapcsolódóan képesítő bizonyítványt állít ki a Vizsgaközpont.
Kérdés esetén vegye fel velünk a kapcsolatot!
*Előzetes tudásszint felmérést követően a képzési idő mértéke csökkenhet.